Tävlingsregler

Tävlingsregler Kanariecupen 2024

§ 1. Regler och bestämmelser
Kanariecupen spelas efter SHF’s regler och SHF’s tävlingsbestämmelser, eventuella undantag finns här nedan.

§ 2. Spelform
Lagen indelas i grupper. Alla möter alla i en enkelserie. De två bäst placerade lagen i varje grupp går vidare till A-slutspel. Övriga går till B-slutspel. Ordningsföljden mellan lagen avgörs med vanligt poängsystem. Om två eller flera lag har samma antal poäng, avgörs ordningen enligt följande prioritering.

1) Poäng
2) Inbördes möte mellan direkt berörda lag (1 poäng, 2 målskillnad)
3) Målskillnad
4) Flest gjorda mål
5) Lottning

Oavgjorda matcher i slutspelet avgörs genom ”Sudden death”.
Sudden death startar alltid med lottning.

§ 3. Klass flickor/pojkar 2012-2013 (U10-U11)

Matcherna spelas med sänkt målribba på stor plan med vanlig boll för den aktuella klassen.

Speltid: 2 x 10 min,  1 min paus  och vi stannar inte tiden om ledare behöver beträda planen.

Utvisningar är 1 min i alla matcher.

I dessa 4 klasser kommer det inte vara slutspel med utslagning, alla lag kommer att spela gruppspel med 4-5 matcher.

Enligt reglerna från Svenska Handbollsförbundet så kommer inga resultat eller tabeller att redovisas.

F/P 2013 spelar med 5 utespelare plus målvakt. Inga avkast vid mål (målvaktskast istället).

- efter mål startar spelet med ett målvaktskast och de som gjort mål måste backa hem innan de ev. jagar boll om de spelar ett offensivt försvar.

§ 4 . Flickor/Pojkar 2007-2011 och Pojkar 19 (U12-U19)

Varje lag garanteras 4 matcher. Vi korar en vinnare i A- och B-slutspel. B-slutspel kan utgå om för få lag deltar i klassen.

OBS! Tiden stannas endast vid allvarliga skador.

2 x 13 min, 1 min paus

Utvisningar är 2 min i dessa klasser.

§ 5. Åldersdispenser
Åldersdispenser ansöks om hos tävlingsledningen innan turneringsstart.

§ 6. Laguppställning
Laguppställning lämnas i inloggat läge på Cupens webbsida.

Parahandboll:

Boll, Inom gåendehandboll finns inga rena åldersklasser. Därför rekommenderas det att bollstorlek anpassas efter spelarnas ålder, fysiska funktion och förmåga i samband med matchtillfälle .

Klister/vax får användas från U15 och äldre vid behov. Klister/vax är ej obligatoriskt vid match. Klister/vax får endast appliceras på fingrarna. Är lagen ej överens ska matchen spelas utan klister/vax

§ 9. Rött kort

Efter två röda kort är spelaren avstängd nästa match.

§ 10. Protester
Alla protester och bestraffningsärenden handläggs av tävlingsjuryn. Protester skall lämnas skriftligt till närmsta tävlingssekretariat senast 15 minuter efter att berörd match avslutats. Protestavgift (1500 SEK) skall erläggas samtidigt som protesten lämnas in. Protestavgiften återfås om protesten godkänns.

§ 11. Minihandboll

1. Dubbelstuds beivras med att gå tillbaka till startplatsen och behålla bollen. Starta med ett frikast för den som gjorde fel.

2. För många steg beivras med att gå tillbaka till startplatsen och behålla bollen. Starta med ett frikast för den som gjorde fel.

3. Avkast eller hörnkast (=inkast i hörnet) ersätts av Målvaktsutkast.

4. Försvararna tvingas springa hem och nudda egen 6m-linje innan de får börja försvara med fritt försvarsspel

5. Inga omfamningar (=låsningar) eller knuffar tillåts.

6. Farligt spel beivras med personlig utvisning i två anfall. Laget får sätta in en annan spelare och blir inte drabbat.

Övrigt

Hemmalaget börjar med boll i första halvlek och bortalaget börjar med boll i andra halvlek.